Skip to main content
Etiske regler for IFPI Danmark

Etiske regler for IFPI Danmark

1. Medlemmerne er forpligtet til altid at drive lovlig virksomhed.
Denne pligt indebærer:

a) At et medlem kun må mangfoldiggøre og distribuere lydoptagelser, som medlemmet selv har produceret eller har erhvervet enedistributionsretten til, og må således ikke handle i strid med ophavsretslovens § 66, stk. 1 (forbud mod ulicenseret eksemplarfremstilling og tilgængeliggørelse)

b) At et medlem betaler royalties til de autorer (komponister, tekstfor¬fat¬tere¬/musik-forlag), hvis værker benyttes i overensstemmelse med de med Nordisk Copyright Bureau (NCB) aftalte regler

c) At et medlem ikke må foretage import af lydoptagelser udgivet uden for EØS-lande i strid med et andet medlems enerettigheder i Danmark, jf. ophavsretslovens § 66, stk. 2, jf. § 19, stk. 1 (forbud mod ulovlig parallelimport).

d) At et medlem ikke krænker ophavsrettigheder tilhørende filmselskaber, producenter af computerspil producenter af software eller lignende aktører, ved at kopiere, distribuere eller på anden måde disponere over tredjeparts beskyttede værker eller software uden tilladelse og uden betaling af skyldig licens.

e) At et medlem i forhold til andre medlemmer og forbrugerne skal iagttage god markedsføringsskik, jf. markedsføringslovens § 1.

f) At et medlem ikke må begrænse konkurrencen eksempelvis ved at fastsætte bindende videresalgspriser i strid med konkurrencelovens § 6 eller indgå prisaftaler med et andet medlem i strid med konkurrencelovens § 7, stk. 2.

g) At et medlem skal respektere et andet medlems aftaler med udøvende kunstnere.

h) At et medlem ikke må anvende varemærker eller firmakendetegn, som tilhører et andet medlem eller som kan føre til forveksling af medlemmerne eller medlemmernes produkter.


2. Medlemmerne må ikke indgå indspilningsaftaler med udøvende kunstnere, der indeholder vilkår, herunder indebærer forpligtelser for kunstneren, der må anses for urimelige, fx med hensyn til størrelsen af eller grundlaget for vederlaget til kunstneren eller kunstnerens arbejdsforpligtelser.


3. IFPI finder det afgørende, at mænd og kvinder har lige muligheder for at udfolde deres potentiale, ligesom IFPI ser mangfoldighed på tværs af alder og etnicitet som en ressource. Det forudsættes, at alle medlemmer deler disse opfattelser og agerer i overensstemmelse med dem i relation til medarbejdere og samarbejdspartnere. 


4. Man skal kunne føle sig tryg, når man arbejder på et musikselskab i Danmark. Derfor tager IFPI skarpt afstand fra krænkelser i form af uønskede tilnærmelser af seksuel karakter og andre former for intimidering. Såfremt et medlem får kendskab til, at sådanne krænkelser forekommer eller kan være forekommet i regi af medlemmets organisation, forventes det, at medlemmet øjeblikkeligt agerer for at sikre et trygt  arbejdsmiljø. 


5. Som medlem af IFPI Danmark er man forpligtet til i videst mulige omfang at sikre, at udbetalingen af midler til leverandører og samarbejdspartnere følger gældende normer, standarder og lovgivning. Det betyder, at medlemmer af IFPI Danmark:

  • Til enhver tid skal kende identiteten på de personer og virksomheder, der udbetales midler til. 
  • ​​​​​​​Til enhver tid skal sikre, at en given modtager af midler er den legitime og retmæssige modtager af midler i forhold til den sammenhæng, hvori den økonomiske transaktion finder sted. 
  • Skal rådgive nye artister og andre uerfarne samarbejdspartnere om, hvordan man som modtager af eksempelvis royalties fra salg af musik sikrer, at gældende lovgivning overholdes.


6. IFPI Danmark betragter ytringsfrihed og muligheden for at kunne facilitere musik og livsanskuelser fra alle dele af samfundet som en grundsten i musikselskabernes virke. Samtidig er det vigtigt for IFPI Danmark, at foreningen og foreningens medlemmer ikke bidrager til mobilisering af og rekruttering til specifikke kriminelle miljøer. Som medlem af IFPI Danmark kan man derfor ikke i forbindelse med udgivelse af nye danske værker producere og/eller distribuere musik, videoer og billeder som eksplicit promoverer navngivne kriminelle grupperinger eller indgå samarbejde med danske artister, der via musikken eller på anden vis promoverer specifikke kriminelle grupperinger.


7. Et medlems dokumenterede, forsætlige overtrædelse af punkt 1 a) og 1 f) vil medføre om­gående eksklusion af medlemmet.


8. Et medlems overtrædelse af andre af de ovenfor anførte regler kan i grove tilfælde medføre eksklusion af foreningen og vil ellers udløse en advarsel fra bestyrelsen, således at eksklusion kan komme på tale i gentagelsestilfælde.




Særligt kodeks for arbejdet med artister under 18 år:


IFPI Danmark ønsker til stadighed at bidrage til musikbranchens professionalisering. Det gælder også i forhold til det særlige ansvar, det er at arbejde med helt unge artister.


De danske musikselskaber indgår i varierende omgang aftaler med unge under 18 år i forbindelse med, at selskaberne udgiver musik med de pågældende artister. Det sker blandt andet som en naturlig konsekvens af de kommercielle samarbejdsforhold mellem musikselskaber og tv-stationer, der er opstået i kølvandet på tv-koncepter, der har haft musik som dramaturgisk omdrejningspunkt. På den baggrund ønsker IFPI Danmark ved publiceringen af nærværende anbefalinger at opfordre foreningens medlemmer til at iagttage en række særlige forhold, når medlemmerne indgår aftaler med disse unge kunstnere. Den lovgivning, der gælder for indgåelsen af aftaler med unge under 18 år, er kompliceret, og foreningens medlemmer risikerer uforvarende at komme til at overtræde reglerne, såfremt man ikke er opmærksom på de særlige forhold der gør sig gældende, når man arbejder med børn og unge.

Lovgivningen.

IFPI Danmark opfordrer enhver musikproducent, der har til hensigt at indgå en aftale med en kunstner under 18 år til at sætte sig ind i den faktiske lovgivning.

Udformning af aftaler.

Indspilningsaftaler har i dag en sådan kompleksitetsgrad, at de særligt for debuterende, unge kunstnere kan være vanskelige at forstå indholdet af. IFPI Danmark opfordrer enhver musikproducent til at gøre sit yderste for at udforme sine aftaler, så de både opbygnings- og indholdsmæssigt er så klare og let forståelige som muligt. Herunder opfordrer IFPI Danmark særligt til, at musikproducenter ikke udnytter det forhold, at der er tale om en kunstner under 18 år til at indgå aftaler, der stiller den pågældende ringere, end hvis der havde været tale om en kunstner over 18 år. Herudover bør producenterne være opmærksomme på, at aftalernes bestemmelser, herunder løbetid, ikke begrænser kunstnerens udviklingsmuligheder unødigt.

Inddragelse af advokat eller anden faglig ekspertise.

Indspilningsaftalernes kompleksitet og fagområdets særkender gør inddragelse af en advokat eller anden sagkyndig med erfaring fra musikbranchen, der kan yde kunstneren den fornødne rådgivning, særlig vigtig, når den kunstner, med hvem aftalen indgås, er under 18 år. IFPI Danmark opfordrer enhver producent af musik til forud for aftaleforhandlingen aktivt at opfordre kunstneren og dennes forældre/værge til at søge juridisk bistand samt inden for rimelige grænser at dække omkostningerne hertil.

Tilrettelæggelse af arbejdet.

Det påhviler enhver producent, der ønsker at indgå samarbejde med en kunstner under 18 år at tilrettelægge det arbejde, kunstneren skal udføre, på en sådan måde, at der tages ekstraordinært hensyn til kunstnerens alder, fysiske- og psykiske udviklingstrin og øvrige aktiviteter. Herunder skal producenten sikre, at arbejdet ikke i højere grad end absolut nødvendigt griber forstyrrende ind i kunstnerens uddannelsesmæssige situation og familiemæssige trivsel.

Beskyttelse af kunstnerens karrieremæssige potentiale.

Producenten bør i sit arbejde med kunstneren tage hensyn til den pågældendes fremtidige karrieremæssige muligheder i musik- og underholdningsbranchen, således at det arbejde, kunstneren udfører, mens kontraktforholdet består, ikke lægger urimelige hindringer i vejen for kunstnerens senere udnyttelse af sit talent.